Thursday, March 21, 2019

Fesenjan (pui cu rodii și nuci)

azi din bucataria persana, Fesenjan


Pui persan in sos de rodii si nuci
...
un piept de pui
1 ceapa
2-3 linguri ulei de masline sau unt
2 cesti mieji de nuca prajiti si dati prin masina
1/2 ceasca melasa(sirop) de rodii sau zeama de la fructul proaspat 2 cesti
apa sau supa de pui in functie de ce tip de suc de rodii folositi
sare, piper
cardama un praf
zahar dupa gust

Intr-o tava prajiti nucile in cuptor, lasati sa se raceasca si apoi dati prin masina.

In untul sau uleiul din cratita prajim carnea taiata bucatele. Eu am adaugat si ceapa tocata fin la pui si aurit impreuna cu praful de cardama.Se pun apoi nucile macinate si supa de pui si acopera vasul si fierbe 20 de minute la foc mic.
Apoi se pune sucul/siropul/ zeama de rodii, sare, piper, zahar si lasa la foc mic neacoperit pana se leaga sosul, inca vreo 20 de minute.
La carnea cu os s-ar putea sa aveti nevoie de mai mult timp de a se patrunde carnea. Oricum iranienii scot oasele de la carnea de pui dupa fierbere.
Se serveste cu un pilaf simplu.
Eu am facut un pilaf din orez basmati, sofran (tinut in apa de trandafiri) si un praf de cardama.



Acesta este un fel tipic pentru ocazii speciale in Iran, traditional, milenar, o delicatesa cata vreme reteta originala este cu fazan sau rata.
Dar popularitatea lui e cu pui si sunt sigura ca cine are puiul pe batatura va face un fesenjan minunat.


No comments:

Post a Comment

tot decor Paști