Sunday, April 14, 2019

miel korma

 Iata si faimoasa mea reteta de miel korma de la un restaurant din orasul Lucknow. Lucknow este orasul indian renumit pentru rafinamentul bucatelor dar si pentru stilul de viata de huzur al nababilor din Mughal India, al seratelor literare cu poezie Urdu, al delicateselor bucatariei musulmane. Korma este un fel de a gati carnea de miel, pasare si vita in care se foloseste garam masala si iaurt, dar si foi de dafin, sofran, nuci, apa de trandafiri, lamaie, ghimbir si usturoi.Unele restaurante pun si santal si aromele sunt debordante, am mancat la Paris cu ani in urma un miel korma cu un balsam de arome de am avut un gust minunat o saptamana.

Ingrediente 

Garam masala 
1/4 lingurita scortisoara 1/4 lingurita cuisoare praf 1/8 lingurita cardama pudra sau 1 cardama pastaie 1/4 lingurita piper 

rasol de miel(sau bucatele macre) 
sofran 1,2 lingurita 
apa de trandafiri 
1/2 ceasca ulei 
2 cepe 
1/3 ceasca nuci de anacard(cashew nuts) 
4 ardei iuti (atentie e cam mult) 
2 foi de dafin 
1 lingura ghimbir tocat fin 
1 lingura usturoi tocat fin 
2 lingurite coriandru pisat,
 sare 
2 lingurite ardei cayenne(foarte condimentat zic eu) 
3 linguri iaurt 
1/4 lingurita MACE powder(asta e coaja de la nucsoara=nutmeg) 
1/2 lingurita cardama sau trei pastai curatate si zdrobite,
 zeama de lamaie verde 

Dupa ce am pregatit masala curatam rasolul de miel de pielita care il acopera si mai eliminam din grasime daca are(nu e cazul daca se folosesc bucatele de carne macra).Se pune ulei intr-o cratita si se incinge pe foc mijlociu, apoi se pune o jumatate din garam masala in ulei pana iese un miros de mirodenii. Se poate pune in acest moment garam masala intreaga.Se pune si coriandru, foile de dafin si rasolul sau bucatele de carne si se rumenesc bine pe toate partile.Se adauga sarea necesara. SE adauga ghimbirul, usturoiul si ardeiul iute tocat fin. Nu puneti mult caci va fi de nemancat de picanta. Se adauga si cealalta jumatate de masala pudra, restul de cardama pisata,Coaja de nucsoara MACE care vine gata pudra, ardeiul cayenne praf, iaurtul si se lasa pe foc mic cateva minute 3-5 pana se topeste iaurtul. Cand iaurtul s-a incorporat in sos se adauga apa sa acopere rasolul sau carnea, se pune capac si se lasa la foc mic circa 2 ore pana cade carnea de pe os. Cat fierbe carnea preparam ceapa si nucile. Intr-o tigaie cu ulei(o lingura) prajim ceapa taiata felioare(intreaga) si nucile de anacard pana sunt rumenite bine aproape caramelizate. Cand sunt gata, le scurgem de grasime si le dam prin mixer. Le punem deoparte si asteptam sa le vina randul.Trecem la preparare orezului. Acesta poate fi simplu alb, sau colorat cu curcuma(turmeric).In orice caz se recomanda orez basmati(cu bobul lung).La restaurant am mancat cu garnitura de orez cu bucatele fistic si stafide in el. Era si aromat cu sandal. Eu fac orezul alb dar il colorez si parfumez cu apa de trandafiri cu sofran. Deci in loc sa adaug sofranul stins in apa de trandafiri la sfarsit la korma il adaug in orez. Acum incercam carnea din cratita daca e facuta si in caz ca s-a desprins de pe os, scoatem osul pe farfurie. Osul se arunca fireste.Inainte cu 10 minute de a o lua de pe foc adaugam amestecul de ceapa cu nuci si daca nu am pus sofranul in orez si apa de trandafiri in care am dizolvat sofranul. Cand am stins focul la cratita adaugam zeama de lamaie verde, apoi punem in farfurii portiile respective.



No comments:

Post a Comment

tot decor Paști